Rubrika Jihomoravský kraj

Ve Valtířově na Ústecku se vyskytlo slabé tornádo. V neděli projdou celou republikou bouřky

Český hydrometeorologický ústav varoval před silnými bouřkami, které v neděli projdou Českem. Už v sobotu odpoledne zasáhly hlavně jižní Moravu. Bouřky mohou doprovodit intenzivní srážky a kroupy. V sobotu v podvečer meteorologové informovali, že osadu Valtířov na Ústecku zasáhlo slabé tornádo.

Festival Open House otevírá běžně nepřístupné budovy v Praze a Brně

O víkendu se díky festivalům Open House Praha a Open House Brno otevřou stovky běžně nepřístupných budov a objektů. V Praze se tradičně zapojil i Úřad vlády a některá ministerstva. Lidé mohou navštívit i řadu významných objektů českých architektů. Vstup do budov je každoročně zdarma. Akce v Praze i Brně spadají pod Open House Worldwide, což je síť více než padesáti měst celého světa, pořádajících festivaly architektury pro veřejnost. Pořádané akce každoročně oslovují více než dva miliony lidí po celém světě.

Brno zrušilo setkání velvyslanců a univerzity. Školy se nechtěly prezentovat některým státům

Brno odřeklo chystané setkání diplomatů, které se mělo uskutečnit v pátek. Hlavním bodem programu mělo být setkání velvyslanců z celého světa a zástupců brněnských univerzit. Ty však začaly odříkat účast kvůli tomu, že byli pozváni i zástupci některých zemí, s nimiž spolupracovat nechtějí, jako je Severní Korea nebo Írán. Podle magistrátu i ministerstva zahraničí však bylo vše v pořádku a tak, jak to má v diplomacii být.

Sága rodu Marxů zjišťuje, jestli máme ještě snít o lepším světě

Jednoho z nejkontroverznějších a zároveň nejvlivnějších myslitelů moderní doby Karla Marxe přivádí na jeviště brněnské Divadlo Husa na provázku. V nové inscenaci Sága rodu Marxů vycházel režisér Jan Mikulášek ze stejnojmenného románu španělského autora Juana Goytisola.
On-line přenos

Krátce z regionů

  • 11:55

    Tři lidé utrpěli zranění při večerní nehodě u Uhřic na Blanensku. Řidič auta podle policie zřejmě nezvládl ve vysoké rychlosti řízení, vůz prorazil zábradlí a skončil s v poli. Cestující zůstali uvnitř zaklíněni, hasiči je museli vyprostit.

    Auto po nehodě u Uhřic
    Zdroj: HZS Jihomoravského kraje
  • 07:54

    Závada baterie elektrokola způsobila podle vyšetřovatelů sobotní požár bytu v Ratiboři na Vsetínsku. Vznikla při něm škoda 1,5 milionu korun.

  • Neděle 19. května 2024
    Sobota 18. května 2024
  • 19:17

    Vztah lidí k planetě a přírodě je hlavním tématem výpravného představení Kniha džunglí jinak, které v sobotu zahájilo festival Divadelní svět Brno. Ten nabídne asi 70 českých i zahraničních inscenací a doprovodných akcí, potrvá do 28. května.

  • 19:12

    Počet návštěvníků na sobotním festivalu Hrabalovo Kersko překročil tisícovku. Připomíná život i dílo spisovatele Bohumila Hrabala, od jehož narození letos uplynulo 110 let.

  • 19:10

    Osadu Valtířov na Ústecku v sobotu odpoledne zřejmě zasáhlo slabé tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav. Jediný zásah, který odpoledne hasiči měli a mohl souviset s počasím, byl spadlý strom v Bílině na Teplicku.

  • 15:58

    Ve východočeském Skuhrově vyhořela stodola, vznikla tak třímilionová škoda. Podle mluvčího hasičů Miroslava Poláka zahynulo v plamenech drobné hospodářské zvířectvo, lidé neutrpěli zranění. Příčinu požáru hasiči vyšetřují.

  • 14:05

    Na trati z Olomouce do Prostějova nejezdí po tragické nehodě vlaky, zavedena je náhradní autobusová doprava. Zahynul člověk, který u Blatce vstoupil před projíždějící osobní vlak.