Rubrika Jihomoravský kraj

Brno zrušilo setkání velvyslanců a univerzity. Školy se nechtěly prezentovat některým státům

Brno odřeklo chystané setkání diplomatů, které se mělo uskutečnit v pátek. Hlavním bodem programu mělo být setkání velvyslanců z celého světa a zástupců brněnských univerzit. Ty však začaly odříkat účast kvůli tomu, že byli pozváni i zástupci některých zemí, s nimiž spolupracovat nechtějí, jako je Severní Korea nebo Írán. Podle magistrátu i ministerstva zahraničí však bylo vše v pořádku a tak, jak to má v diplomacii být.

Sága rodu Marxů zjišťuje, jestli máme ještě snít o lepším světě

Jednoho z nejkontroverznějších a zároveň nejvlivnějších myslitelů moderní doby Karla Marxe přivádí na jeviště brněnské Divadlo Husa na provázku. V nové inscenaci Sága rodu Marxů vycházel režisér Jan Mikulášek ze stejnojmenného románu španělského autora Juana Goytisola.

Vrchní soud schválil reorganizační plán energetické firmy NWT

Vrchní soud v Olomouci schválil reorganizační plán energetické společnosti NWT z Hulína na Kroměřížsku, který loni na podzim zamítl brněnský krajský soud. Firma NWT na sebe podala insolvenční návrh předloni 12. října, když se dostala do potíží kvůli rostoucím cenám energií, které přeprodávala. Krajský soud v Brně sice loni v lednu povolil reorganizaci NWT, avšak v říjnu zamítl reorganizační plán schválený věřiteli firmy. Cílem reorganizace je zajistit pokračování provozu zadluženého podniku, aby pomocí restrukturalizačních opatření mohl postupně uspokojit pohledávky věřitelů. Poslední možností řešení úpadku je vyhlášení konkurzu.

Brněnský politik Bradáč u soudu popřel braní úplatků v bytové kauze

Bývalý předseda bytové komise městské části Brno-střed a politik ODS Otakar Bradáč u soudu popřel, že by bral úplatky, díky kterým by měl zajistit žadateli přidělení bytu. Asi pěti žadatelům o byt ale podle něj na doporučení vyjádřil při hlasování v komisi podporu. Městský soud v Brně se zabývá případem policisty Jiřího Vlčka, který podle žalobkyně kvůli přidělení bytu v Brně pro svoji dceru dal úplatek 360 tisíc korun. Muž vinu popřel. Případ úzce souvisí právě s kauzou kolem Bradáče, ve které policie stíhá několik lidí. Bradáč v případu policisty vystupoval jako svědek.
On-line přenos

Krátce z regionů

  • 08:34

    Po noční nehodě kamionu zůstane uzavřena dálnice D35 na obchvatu Olomouce zřejmě až do poledne. Nehoda se obešla bez zranění, vznikla škoda za 1,8 milionu korun.

  • 08:13

    Praha opět odmění dárce krve ročním jízdným na MHD. Roční kupon letos dostane 372 dárců, kteří byli minimálně na osmdesáti odběrech. Město za jejich jízdné vydá zhruba 1,4 milionu korun. Metropole dárce krve takto oceňuje každoročně.

  • 07:25

    Hasiči zasahovali v pátek večer u požáru prodejny elektra v přízemí bytového domu v Semilech. Kvůli ohni preventivně evakuovali čtyři obyvatele z bytů nad prodejnou, požár se ale obešel bez zranění, vznikla odhadem čtyřmilionová škoda. Příčiny požáru budou hasiči teprve vyšetřovat.

  • Sobota 18. května 2024
    Pátek 17. května 2024
  • 21:30

    Na silnici mezi obcemi Krásná Lípa a Studánka na Děčínsku vyjelo v pátek večer auto mimo silnici. Jeho řidič zemřel. Na sociální síti X to uvedli hasiči z Ústeckého kraje.

  • 20:12

    Na Podolském nábřeží v Praze sjelo v pátek vpodvečer auto do Vltavy. Při havárii se nikdo nezranil, příčinu šetří policie. Vyplývá to z vyjádření mluvčího pražských policistů Richarda Hrdiny a pražských hasičů na síti X.

  • 18:01

    Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním. Provoz mezi Děčínem a Ústím nad Labem je přerušený, sdělil mluvčí krajských záchranářů Prokop Voleník.

  • 17:53

    Silnice z Klatov do Sobětic je po oboustranné uzavírce opět zprůjezdněna. V odpoledních hodinách tam při autonehodě utrpěly zranění čtyři ženy, z toho jedna byla zraněna těžce. Informovaly o tom policejní mluvčí Barbora Šmaterová a mluvčí krajské záchranné služby Mária Svobodová.